Umani Ronchi, Abruzzo Doc Montipagano Trebbiano d'Abruzzo Bio
Overzicht100% Trebbiano.
In de neus delicate aroma's van perzik en citrus. Een wijn die goed in balans is, verfrissend met een lange, intense afdronk.
12% vol.
Domein
Dit verhaal begon meer dan een halve eeuw geleden in Cupramontana, in het hart van Verdicchio Classico. Vandaag is het wijndomein Umani Ronchi in handen van de familie Bianchi-Bernetti. Drie wijnzones - Castelli di Jesi, Conero en Abruzzo - en talloze wijngaarden zijn verspreid over 10 districten. In totaal zijn 210 ha aangeplant met Verdicchio en Montepulciano die het beste tot uiting komen in Marche en Abruzzo. De 185 km wijnstokken staan genesteld tussen de heuvels en de Adriatische kust, elk met zijn unieke eigenschappen en terroir. Umani Ronchi heeft zijn landgoed verdubbeld en 85% van zijn oude wijnstokken herplant sinds de jaren '70. Ze hebben geïnvesteerd in Verdicchio en Rosso Conero en herstelde de Pecorino en Lacrima di Morro d'Alba rassen. Hun wijngaarden worden bovendien allemaal biologisch bewerkt. Dit is eerder een technische beslissing dan een ideologische overweging. De wijnstokken bloeien op zo een manier dat er ruimte is voor een wijnbouw die het beste uit de druiven haalt zonder in te boeten op de kwaliteit van de wijnen.
Bodem
De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van klei en leem.
Oogst
De druiven worden manueel geplukt tijdens de laatste twee weken van september.
Vinificatie
De alcoholische fermentatie vindt plaats onder gecontroleerde temperaturen tussen de 14 en 16 graden gedurende 8 tot 10 dagen. Daarna rijpt de wijn 3 maanden "sur lie", alvorens deze gebotteld wordt.
Lekker bij
Deze wijn past goed bij voorgerechten zoals zeevruchten, gegrilde vis en vissoep.
Oogstjaar 2016