Deze wijnen zijn onmisbaar voor een geslaagde barbecue
De zon schijnt, het is vakantietijd en je nodigt vrienden of familie uit. De barbecue gaat aan en samen genieten jullie van een heerlijke zomeravond. Bij een barbecue komen er vaak zoveel verschillende smaken voorbij, dat het lastig lijkt om een goede wijn uit te zoeken die met veel van deze smaken samengaat. Om je te helpen deelt Marco in deze blog zijn favoriete wijnen voor bij de barbecue.
Allereerst: maak het jezelf gemakkelijk door een wijn op tafel te zetten die bij (bijna) alle gerechten goed tot zijn recht komt. Omdat er tijdens het barbecueën vaak sterkere smaken, aroma’s en kruiden voorbijkomen, kun je best kiezen voor een stoerdere wijn. Rosé is sowieso een echte allemansvriend bij de barbecue: een fijne keuze is dan ook de Cariñena DO Care Rosado.
Het lekkerste (en leukste) blijft natuurlijk om je wijnen af te stemmen op het gerecht dat wordt gegeten. Daarvoor vind je hieronder de nodige tips.
Wijn en vlees
Veel rode wijnen gaan uitstekend samen met vlees. Bij bijvoorbeeld een stevige biefstuk past een stevige rode wijn die rijk is aan tannines, zoals de Delbeaux Premium Merlot. De eiwitten van het vlees maken de tannines soepeler van smaak. Wil je nog meer souplesse? Denk dan eens aan Garnacha/Syrah. Syrah bevat ook veel tannines, en Garnacha maakt dat deze wijn extra soepel is.
Vis en kip
Je kunt vis in 2 soorten verdelen: vette vis en magere vis. Bij magere vis past een Sauvignon Blanc, zoals de Tarani Sauvignon, of een mousserende wijn. Tip: wist je dat er ook uitstekende mousserende wijn van Dordtse bodem komt? De Dordtsche Bubbels van Bilderhof is een heerlijke, droge schuimwijn die jouw barbecue extra feestelijk maakt!
Bij vette vis, zoals zalm, kun je een vettere witte wijn, zoals een Chardonnay schenken. Een goede keuze is de California Chardonnay. Deze wijn kun je overigens met een gerust hart door blijven schenken bij kip: daarbij komt hij namelijk ook goed tot zijn recht.
Salade
Bij een salade is het belangrijk om een wijn te kiezen die niet te overheersend is, anders gaat de smaak van de salade verloren. Kies daarom voor een droge witte wijn, zoals de Cerrosol, Rueda Do Verdejo of een Riesling.
Let op de invloed van sauzen
Veel barbecuegerechten worden met overheersende sauzen gegeten. Houd hier rekening mee met het schenken van de wijnen, zodat je niet alsnog de plank volledig misslaat qua wijn-spijscombinatie. Hier wat tips:
Knoflooksaus: Chardonnay of Riesling
Cocktailsaus: Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner
BBQ-saus: Garnacha/Syrah
Yoghurtsaus: Sauvignon Blanc
Chilisaus: Pinot Grigio, of Riesling
Satésaus: Garnacha/Syrah of Rosé
Temperatuur
Als laatste tip: zorg dat de wijn op de juiste temperatuur wordt geschonken. Wanneer je gaat barbecueën is het waarschijnlijk warm buiten, waardoor de temperatuur van de wijn snel stijgt. Wanneer wijn te warm wordt, gaat de smaak van alcohol overheersen. Dat is natuurlijk zonde!
Heb je lekkere wijn(en) uitgekozen voor bij de barbecue? Laat het weten door Vino di Marco te taggen in een foto via Instagram of Facebook!
Eerder verschenen blogs:
Welke wijn past bij welk gerecht? Marco geeft advies!
Wijn uitkiezen voor je paasbrunch is een eitje met deze tips.
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#7B1111 show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=185px height=250px interval=5000 language=nld]
Vragen
Vragen?
Bent u op zoek naar een bepaalde wijn, heeft u meer flessen nodig dan op voorraad zijn, of heeft u een andere vraag?
Kijk dan op onze pagina met veel gestelde vragen, of stuur een mailtje met uw vraag naar info@vinodimarco.nl
Blog
Exclusief verkrijgbaar bij Vino di Marco:
Vuurzee champagnebier van brouwerij De Goede & De Stoute.
De Goede & de Stoute is met Vuurzee te vinden bij de top van de gastronomie op plekken waar beleving en kwaliteit samenkomen.