De Smaak van Bilderhof proeven tijdens de open dag

Zaterdag 25 september 2021 waren wij bij de open dag van Smaak van Bilderhof in Dordrecht. Onder het genot van een hapje en een drankje kregen we een rondleiding waarin werd verteld over de geschiedenis van de wijngaard, de druivensoorten in hun wijngaard en de wijnproductie. In deze blog delen we wat we hebben geleerd.

Onze dag startte met een mooie fietstocht, vanuit het centrum van Dordrecht naar de Zuidendijk op het Eiland van Dordrecht. Op onze route naar Smaak van Bilderhof fietsten wij ook langs Wijngaard Bilderhof: niet veel later, tijdens de rondleiding, hoorden we van Wilco Venhuizen dat dit de plek was waar het allemaal begon. In 2002 startte hij daar namelijk zijn eerste wijngaard, samen met zijn vrouw Claudia.

Deze locatie bleek uitermate geschikt voor wijnbouw: de dijken beschermen de druivenplanten tegen de koude oostenwind en door de zuidelijke ligging krijgen de druiven veel zon, wat weer gunstig is voor de rijping.

Ondernemer Machiel van Driel kocht regelmatig wijn bij Wilco en Claudia. Hij werd aangestoken door hun enthousiasme en wilde zelf ook een wijngaard. Hij vond een locatie vlakbij Wijngaard Bilderhof, waar hij nu woont en een wijngaard heeft aangelegd. Ook bleek deze locatie groot genoeg om een productiehal en proeflokaal te plaatsen. Machiel vertelde deze plannen aan Wilco en Claudia. Zo ontstond een mooie samenwerking: Smaak van Bilderhof. Wilco nam ons mee in een rondleiding op deze mooie locatie.

De rondleiding

We begonnen bij de wijngaard. We zagen het resultaat van de wintersnoei en het opbinden van de ranken: er hingen mooie, volle druiventrossen. In deze periode van het jaar hebben druiven veel zon nodig. Daarvoor waren lage bladeren en overbodige scheuten weggehaald.

Suikergehalte en zuurgraad

Om te bepalen wat het perfecte moment is voor de pluk, wordt in september het suikergehalte van de eerste rijpe druiven gemeten. Hiervoor pakte Wilco de refractometer erbij. Ook de zuurgraad van de wijn moet worden gecontroleerd: de zuurgraad is gemiddeld vrij hoog en moet eerst dalen. Het juiste gehalte aan suiker en de juiste zuurgraad in de druif bepalen samen de smaak en het alcoholpercentage van de wijn. Het is per druivenras verschillend wanneer het suikergehalte goed is en het zuurgehalte laag genoeg. Wanneer dit punt eenmaal is bereikt, kan het plukken beginnen. Dit doe je het liefst op een dag waarop het niet regent, zodat het druivensap tijdens het persen niet verdund wordt door regenwater. Op deze manier blijft de wijn zo puur mogelijk.

 

Van druif naar wijn

We liepen door naar de productiehal. Daar gaan de druiven na de pluk naartoe. Hier worden eerst de steeltjes verwijderd. De druiven voor de witte wijn worden direct geperst en daarna begint het gistingsproces. Bij de druiven voor de rode wijn vindt er eerst een pulpgisting plaats en daarna pas de persing. Het gistingsproces wordt op meerdere momenten gecontroleerd. De suiker in de druiven wordt voor ongeveer de helft omgezet in alcohol en de andere helft in koolzuurgas. Dit koolzuurgas ontsnapt via de watersloten.

Na de gisting van het druivensap wordt de jonge wijn gescheiden van het droesem (neerslag van de gistcellen), hierdoor stopt het gistingsproces. Zodra de wijn helemaal helder is, is hij klaar om gebotteld te worden. Ook dit gebeurt in de productiehal.

 

Welke druif zit er in mijn wijn?

Wat de wijnen van Smaak van Bilderhof onderscheidt van andere wijnen, is de keuze voor nieuwe, resistente druivensoorten. Deze druiven gedijen het beste in ons Nederlandse klimaat. Momenteel verkopen wij 3 wijnen van Smaak van Bilderhof: Cuveé Wit, Dordtsche bubbels en Rondo. Hieronder zie je welke druiven daarvoor zijn gebruikt.

Johanniter

Van de Johanniter wordt Rieslingachtige wijn gemaakt. De Johanniter heeft zoetere druiven dan de Duitse Riesling, een redelijk hoge, frisse zuurgraad en een hoog suikergehalte. De druif wordt onder andere gebruikt voor de Cuveé Wit en de Dordtsche bubbels. De pluk is al bijna: namelijk half oktober. 

Rondo

De wijnkwaliteit van deze druif is constant en doet denken aan een Franse wijn. Het zuurgehalte is vrij hoog, het suikergehalte gemiddeld. De druif is al vrij vroeg in het jaar rijp. Het resultaat is een volle, zachte rode wijn met tonen van rood fruit. Proef de Rondo nu!

Meer weten of je mening delen?

Wil je zien hoe de wijn van het vat in de fles komt? Je kunt het zien in deze video.

 

Heb je een wijn van Smaak van Bilderhof besteld? Laat dan vooral in een review weten wat je ervan vond!

 

 

Eerder verschenen blogs:

Aangesloten bij Webwinkelkeur

Welke wijn past bij welk gerecht? Marco geeft advies!

Wijn uitkiezen voor je paasbrunch is een eitje met deze tips

Deze wijnen zijn onmisbaar voor een geslaagde barbecue

[WEBWINKELKEURWIDGET layout=new_default theme=dark color=#7B1111 show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=185px height=250px interval=5000 language=nld]

Vragen

Vragen?

Bent u op zoek naar een bepaalde wijn, heeft u meer flessen nodig dan op voorraad zijn, of heeft u een andere vraag?

Kijk dan op onze pagina met veel gestelde vragen, of stuur een mailtje met uw vraag naar info@vinodimarco.nl

Geschenkpakket

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Bezoek ook de winkel:  

Voorstraat 425 te Dordrecht

Wijnstreken

Blog

 

Exclusief verkrijgbaar bij Vino di Marco:

Vuurzee champagnebier van brouwerij De Goede & De Stoute.


De Goede & de Stoute is met Vuurzee te vinden bij de top van de gastronomie op plekken waar beleving en kwaliteit samenkomen. 

-lees verder-

© 2020 - 2024 Vino di Marco | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.